Érdekes, hasznos tudnivalókat szeretnék összegyűjteni nektek a Telekommunikáció világából

Telko-ráció

Telko-ráció

Digi mobil - budapesti tapasztalatok

2019. május 29. - Paal77

Tegnapelőtt, amikor az egyik barátom felhívott, hogy hallottam-e a Digi mobil indulásról, kiváncsiságból azonnal felmentem a honlapjukra. Ahogy az előző posztban már leírtam, bár gyenge még a Digi lefedettsége, de az ajánlat önmagáért beszél. Így késő délután át is mentem a Corvinban lévő Digi pontba két előfizetésért.

Emlékeztetőül az ajánlat főbb részletei

Hűségidő nélkül0Ft-os havidíj mellett, korlátlan mobilinternet (max 22.1/7.5 Mbpit/s sebesség, amit 50Gb elérése esetén lassítanak) és 5Ft-os percdíjak belföldi, EU mobil és vezetékes irányokba. (Hálózaton belül még kedvezőbb: 0Ft a perc és sms díj)

Vásárlási tapasztalat

A Corvinban egy szinte üres Digi pont fogadott, 3 ügyintézőre jutott 1 ügyfél. Sorszám húzás után fél perccel már az egyik ügyintéző hölgy előtt ültem. A mobil SIM-ek igénylése mellett a vezetékes szolgáltatásom árát is sikerült olcsósítanom változatlan tartalom mellett. A mobil értékesítés az első napon a hölgy elmondása szerint még akadozott (egyszer a rácsot is le kellett húzniuk, mert jöttek az emberek és nem tudták mit kell csinálni), nálam csak egyszer kellett telefonos segítséget kérni, de 10 percen belül így is kijöttem a boltból a két SIM kártyával. Személyi igazolvány bemutatása + néhány aláírás volt az egyedüli feladatom. Ezen kívül nem kellett semmilyen extra közüzemi számlát vinni a szerződéskötéshez, aminek valószínűleg a már meglévő Digi/Invitel-es ügyfélkapcsolat lehet az oka. (Ez feltétele a mobil előfizetés kötésének.)

A SIM kártya a már megszokott módon 3 méretben törhető ki, így minden eszközbe berakható. (normál, micro és nano-SIM)

 ke_pernyo_foto_2019-05-29_19_59_13.png

Teszt a 9.kerületben Budapesten

 A SIM kártyát egy 4G képes Huawei tablettel tesztelem. Mivel ez egy régebbi modell, így a VoLTE, VoWiFi nálam most még nem játszik, így a telefonáláshoz 2G-re kell váltania az eszköznek. Ez cirka 20 másodperces csúszást jelent hívásindítástól mérten. (Igen, 20mp-ig tart mire a készülék 4G-ről átvált 2G-re, majd a hívott szám elkezd csörögni.) A hívásfogadás, ha 4G-n van az eszköz, nem megy. Cserébe jön sms, hogy melyik számról, mikor volt nem fogadott hívásom. Itt sokkal korrektebb lenne a teszt részemről, ha VoLTE képes készüléket használnék, de annak beszerzése munkahelyváltás miatt még folyamatban van.

Eszközajánlat

Ha már szóba került az eszközigényem, érdemes megnézni, hogy milyen készülékárak vannak  a Diginél. A honlapjukon látott árakat összevetve az árösszehasonlító oldalakon szereplőkkel, nem érdemes a Digitől beszerezni az ismertebb készülékeket.

Adat

Elsőre nem működött, majd egy prohardveres fórumban a beállításokat megtalálva sikerült összehoznom az adatkapcsolatot. Ebben lehetne segítőkészebb a Digi, minimum elvárnék egy aloldalt a honlapjukon erről, de gondolom telefonon is bediktálják a szükséges beállításokat.

Speedtest segítségével teszteltem a sebességet többször is az eltelt időben és egész stabil eredménysort láthatunk:

img_20190529_201057.jpg

A már linkelt fórumon országosan - ahol van lefedő - az elsődleges mérések 3-10Mbit/s-es letöltési és 1-5 Mbit/s-es feltöltési sebességes értékeket mutatnak. Mire elég ez?

Ha a Digi vezetékes kommunikációjából indulunk ki, akkor semmire. Náluk évek óta 1000Mbit/s az alap, az alatt nem élet az élet. A valóság azért ennél szebb képet mutat, szóval nézzük mire is jó a 3-4 Mbit/s:

  • miközben írom ezt a posztot, a Konyhafőnök adása akadásmentesen megy a tableten TV GO-n keresztül,  normális minőségben. Ez számomra azt jelenti, hogy az alap video streaming SD minőségben (Youtube, TV GO, Horizon Go, Digi Online) használható. Kérdés, hogy egy HBO GO, Netflix páros tartalmai ezen a minőségen mennyire elégítik ki az ügyfelek igényeit.
  • Böngészés, e-mail-ezés működik
  • Ha valaki ezen a neten szeretne távmunkázni, nagyobb fájlokat folyamatosan fel-le tölteni, az ne számítson sok jóra!

Kérdés, hogy hogyan változik majd az elérhető sebesség és annak stabilitása, ha nem csak pár száz/ezer ügyfél fog lógni a hálózaton, hanem több százezren.

Az is kérdés, hogy meddig tart a teszt időszak a 0Ft-os havidíjjal és utána hova emel a Digi. A román árazásból kiindulva 5 EUR környékére árazták ezt a csomagot, azzal Magyarországon is nagyot ütnének. Persze ehhez a lefedettségen nagyot kell javítani és kérdés, hogy sok százezer ügyféllel hogyan bírna el a hálózat, hova romlanának a fenti - a három nagy szolgáltatóval  összehasonlítva - gyenge eredmények.

 

Frissítés 05.31-én:

  • A Digi elérhetővé tette az szükséges APN beállításokat a honlapján
  • A 20mp-es hívásindításos késedelem (a 4G→2G váltás miatt) nálam eltűnt, 1-2 mp-cel a hívásindítás után már kicsöng a hívott szám!

A bejegyzés trackback címe:

https://telko-racio.blog.hu/api/trackback/id/tr9014868692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása